POVEZANOST HEMSEKSA SA SEKSUALNIM PONAŠANJEM I POLNO PRENOSIVIM INFEKCIJAMA KOD MUŠKARACA KOJI IMAJU SEKSUALNE ODNOSE SA MUŠKARCIMA U BEOGRADU - Bjekić, Milan; Salemović, Dubravka; Vlajinac, Hristina; Marinković, Jelena (Zdravstvena zaštita, 2024)
Uvod/Cilj: Hemseks je česta praksa među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima (MSM). Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni prevalencija hemseksa među MSM populacijom u Beogradu i njegova povezanost sa njihovim ponašanjem i polno prenosivim infekcijama. Metode: Studija preseka sprovedena je u dve zdravstvene ustanove u Beogradu i obuhvatila je 469 MSM osoba. Anonimnom anketom od svih ispitanika su prikupljeni podaci o demografskim karakteristikama, razlogu dolaska lekaru, seksualnoj anamnezi i upotrebi seksualizovanih droga u prethodnih šest meseci. Rezultati: Od 469 ispitanika 123 (26,2%) je praktikovalo hemseks, a gama-hidroksibutirat (GHB) i gama-butirolakton (GBL) su bile najčešće korišćene seksualizovane droge (84,6%). Prema rezultatima multivarijantne logističke regresione analize učesnici koji su praktikovali hemseks značajno su se razlikovali od ostalih ispitanika u sledećim karakteristikama: češće su bili zaposleni (Unakrsni odnos – UO=2,50; 95% interval poverenja - 95%IP=1,19-5,26; p=0,015), imali su veći broj seksualnih partnera u poslednjih šest meseci (UO=1,39; 95%IP=1,14-1,72; p=0,002) i analne seksualne odnose bez upotrebe kondoma (UO=3,23; 95%IP=1,64-6,25; p=0,001), češće su praktikovali grupni seks tokom poslednjih šest meseci (UO=4,35; 95%CI=2,38-7,69; p<0,001), konzumirali su veće količine alkohola (UO=2,50; 95%CI=1,54- 4,00; p<0,001) i češće su imali bakterijsku polno prenosivu infekciju u poslednjih godinu dana (UO=2,70; 95%CI=1,61-4,54; p<0,001). Učestalost upotrebe rekreativnih droga bila je ređa kod ispitanika koji su praktikovali hemseks (UO=0,59; 95%CI = 0,41-0,88; p=0,009). Zaključak: MSM osobe koje su imale hemseks češće su praktikovale visoko rizično seksualno ponašanje i češće su obolevale od bakterijskih polno prenosivih infekcija. Rastući fenomen hemseksa među MSM populacijom zahteva podizanje svesti o problemima hemseksa kako među pripadnicima ove vulnerabilne populacije, tako i među zdravstvenim radnicima.