OTKRIVANJE PROGNOSTIČKE MOĆI RANE SIMPTOMATOLOGIJE UMERENO TEŠKIH DO TEŠKIH OBLIKA COVID-19 BOLESTI - Beronja, Branko; Stevanović, Olja; Nikolić, Nataša; Todorović, Nevena; Filipović, Ana; Simić, Jelena; Gazibara, Tatjana; Dotlić, Jelena; Lukić, Biljana; Karan, Aleksandra; Milošević, Ivana (Zdravstvena zaštita, 2024)
Uvod: Nije u potpunosti jasno koji početni simptomi mogu biti prediktori loših ishoda COVID-19 bolesti . Cilj ove studije je bio da identifikuje početne simptome i znake COVID-19 bolesti povezane sa potrebom lečenja u jedinici intenzivne nege (JIN) i smrtnim ishodom. Metode: Sprovedena je retrospektivna analiza pacijenata koji su hospitalizovani u dve zdravstvene ustanove (u Beogradu i Somboru) od marta 2021. do aprila 2022. godine. Podaci su prikupljeni iz elektronske medicinske dokumentacije. Glavni ishodi bili su lečenje i umiranje u JIN. Korišćen je Koksov proporcionalni regresioni model kako bi se identifikovali početni simptomi i znaci COVID-19 povezani sa lečenjem i umiranjem u JIN.. Rezultati: U ovom istraživanju učestvovalo je 457 pacijenata. Prosečna starost pacijenata iznosila je 63,77±13,75 godina. Najčešći početni simptomi i znaci COVID-19 bili su febrilnost (85,1%), kašalj (77,2%) i malaksalost (54,5%). Najređi početni simptomi bili su promuklost (2,8%), teškoće pri gutanju (2,8%) i svrab očiju (1,7%). Model korigovan na relevantne faktore pokazao je da su stariji uzrast i bol u grudima nezavisno povezani sa potrebom za lečenjem u JIN. Takođe, stariji urast, otežano disanje, glavobolja i dijareja, kao i odsustvo nazalne kongestije, bili su nezavisni prediktori smrtnog ishoda. Zaključak: Rezultati ove studije ukazuju na važnost pažljivog praćenja i brze intervencije kod pacijenata koji se javljaju sa bolom u grudima, otežanim disanjem, glavoboljom, dijarejom, posebno ako se radi o starijim osobama.