STAVOVI ZAPOSLENIH O NAČINU UPRAVLJANJA I ORGANIZOVANJA PROCESA RADA U ZAVODU ZA ANTIRABIČNU ZAŠTITU - PASTEROV ZAVOD, NOVI SAD - Gazibara, Dragana; Ključar, Marko; Stojišić, Andrea; Mijatović, Dragana; Banović, Pavle (Zdravstvena zaštita, 2024)
Uvod/Cilj: Menadžment u zdravstvu igra ključnu ulogu u unapređenju poslovanja zdravstvenih ustanova, integraciji tehnologije i razvoju ljudskih resursa. Cilj našeg istraživanja je bio da se ispitaju stavovi zaposlenih u Zavodu za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod, Novi Sad (ZARZ Pasterov zavod, Novi Sad) o samoj organizaciji, organizacionoj klimi (tj. atmosferi i odnosima koji vladaju u organizaciji među zaposlenima, prvenstveno između rukovodilaca i ostalih članova kolektiva) i rukovođenju. Metode: Sprovedeno je istraživanje među 19 zaposlenih, na platformi Google form, koristeći modifikovanu verziju upitnika The Work Design Questionnaire koji sadrži 8 demografskih pitanja o ispitaniku i 26 pitanja (tvrdnji) koja se odnose na predmet istraživanja. Respondenti, koji su činili 86,4% od ukupno 22 zaposlena, iskazali su nivo saglasnosti sa tvrdnjom koristeći skalu sa ocenamaod 1 do 5. Rezultati: Većina ispitanika smatra da su funkcije, ciljevi i odgovornosti unutar Pasterovog zavoda-Novi Sad, jasno definisani. Stav zaposlenih je da postoji prostor za povećanje učešća zaposlenih u donošenju odluka. Zaključak: Neophodno je uvođenje participativnijeg pristupa u procesu donošenja odluka u ustanovi i implementacija mera usmerenih ka maksimalnom korišćenju sposobnosti zaposlenih, unapređenju komunikacije i informisanja zaposlenih, uključivanje zaposlenih u proces odlučivanja, jačanju međusobnog poverenja i razvoju timskog duha kako bi se unapredila efikasnost ustanove i postiglo održivo poboljšanje organizacione klime i rada rukovodstva u Pasterovom zavodu-Novi Sad.