UPOTREBA MOBILNE APLIKACIJE ZA POBOLJŠANJE ORALNOG ZDRAVLJA DECE SA AUTIZMOM - Stamatović, Aleksandra; Mitrašinović, Bobana; Pavlović, Anđela; Marković, Dejan; Jovanović, Olja; Vranješević, Jelena; Jovanovic, Julijana; Ostojić, Dejan; Ilić, Jugoslav; Vuković, Ana (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/Cilj: Osobe iz autističnog spektra (ASD) često se susreću sa značajnim izazovima kada posećuju stomatologa. Mobilne tehnologije pokazale su se obećavajućim kao efikasna pomoćna sredstva u promovisanju zadataka vezanih za oralno zdravlje. Ova studija imala je za cilj da u prvoj fazi ispita dostupnost mobilnih aplikacija za oralno zdravlje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a u drugoj da proceni efikasnost aplikacije dizajnirane posebno za posete stomatologu, razvijene na srpskom jeziku i koja koristi ćirilično pismo. Metode: Ova sudija preseka je sprovedena od novembra 2021. do februara 2022. godine na Klinici za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu, Republika Srbija. Početna faza podrazumevala je pretragu onlajn aplikacija, kako na srpskom tako i na engleskom jeziku, koristeći specifične ključne reči: „mobilne aplikacije“, „autizam“, „stomatologija“ i „oralno zdravlje“. U sledećoj fazi, uključeno je deset porodica koje imaju dete sa ASD-om koje su koristile mobilnu aplikaciju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu koja je posebno razvijena za njihove posete stomatologu. Napredak u saradnji sa stomatologom kod korisnika ove aplikacije je procenjen pomoću strukturisanog protokola posmatranja zasnovanog na TEACCH metodi. Rezultati: Analiza sadržaja mobilnih aplikacija otkriva da je od ukupnog broja aplikacija 64 (70,3%) funkcionalno. Više od polovine (59,4%) ovih aplikacija je dizajnirano za rešavanje poteškoća u razvoju, učenju i govoru. Što se tiče jezika, samo jedna aplikacija za podršku razvoju, učenju i govoru je bila dostupna na srpskom, a tri su bile na hrvatskom jeziku i napisane latiničnim pismom. Međutim, među ovim mobilnim aplikacijama, identifikovana je samo jedna aplikacija za oralno zdravlje, i to na engleskom jeziku. Ovo ukazuje na jasnu potrebu za razvojem aplikacija za oralno zdravlje na srpskom jeziku. Pilot test je pokazao da testirana mobilna aplikacija efikasno podržava decu sa ASD-om u njihovim posetama stomatologu. Zaključak: Istraživanje je potvrdilo da su mobilne aplikacije koje podržavaju decu sa ASD-om tokom posete stomatologu obećavajuće sredstvo. Zbog toga treba uložiti napore da se ove vrste mobilnih aplikacija razviju i testiraju na srpskom jeziku.