TUMAČENJE REZULTATA KLINIČKIH RANDOMIZOVANIH STUDIJA - Nikolić, Božana (Zdravstvena zaštita, 2023)
Cilj ovog preglednog rada je da kroz primere objasni kako izabrati, računati i tumačiti mere efekta u kliničkim randomizovanim studijama. Kliničke randomizovane studije (engl. Randomized Control Trials, RCTs) pripadaju grupi eksperimentalnih studija i sprovode se nad obolelim osobama. U ovim studijama ispitanici se metodom randomizacije raspoređuju u eksperimentalnu grupu, koja dobija ispitivano sredstvo, i kontrolnu, koja prima placebo ili neko do tada korišćeno sredstvo. Rezultati RCTs mogu se prezentovati kroz relativne i apsolutne mere efekta. Relativne mere efekta su relativni rizik (engl. Relative Risk, RR) i relativno smanjenje rizika (engl. Relative Risk Reduction, RRR), a apsolutne mere efekta su apsolutno smanjenje rizika (engl. Absolute Risk Reduction, ARR) i broj pacijenata koje treba lečiti (engl. Number Needed to Treat, NNT). Najjači dokaz između uzroka i posledice dobija se u ovim studijama, ali se ove studije retko izvode zbog svoje cene. Mali broj ispitanika u ovim studijama, može se prevazići korišćenjem meta-analize i multicentričnih studija.