SLEPE I SLABOVIDE OSOBE U ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: ANALIZA PROBLEMA I POTENCIJALNIH REŠENJA - Brestovački Svitlica, Branislava (Zdravstvena zaštita, 2023)
Cilj ovog preglednog rada je da se na osnovu relevantnih naučnih izvora analiziraju problemi sa kojima se slepi i slabovidi ljudi suočavaju u zdravstvenoj zaštiti, kao i da se identifikuju mogućnosti za rešenja ovih izazova. Slepoća i slabovidost predstavljaju ozbiljna zdravstvena stanja koja mogu značajno uticati na kvalitet života pojedinca. Ove osobe se često suočavaju sa brojnim izazovima prilikom pristupa zdravstvenoj zaštiti. Pristupačnost fizičkog okruženja, komunikacija sa zdravstvenim radnicima, pristup informacijama i korišćenje medicinskih uređaja su neki od ključnih problema. Kroz primenu tehnološkog rešenja, obuku zdravstvenih radnika, pružanje pristupačne komunikacije i informacija, kao i uključivanje slepih i slabovidih osoba u planiranje zdravstvene zaštite, može se unaprediti pristup zdravstvenoj zaštiti za ove osobe.