PROCENA RAZLIČITIH TERAPIJSKIH PRISTUPA KINEZITERAPIJE U REDUKCIJI POSTOPERATIVNOG BOLA KOD PACIJENATA SA ARTROPLASTIKOM ZGLOBA KOLENA - Bardak, Milica (Zdravstvena zaštita, 2023)
Cilj ovog preglednog rada je da se analiziraju različiti terapijski pristupi kineziterapije u smanjenju postoperativnog bola kod pacijenata sa artroplastikom zgloba kolena. Osteoartritis kolena često uzrokuje bol i smanjenu pokretljivost, što se može otkloniti totalnom artroplastikom zgloba kolena. Na osnovu dosadašnjih istraživanja uočava se da preoperativni trening snage poboljšava funkcionalnost i obim pokreta posle jednog i tri meseca od operacije. Neke studije, mada ne sve, pokazuju da nakon rehabilitacije, koja podrazumeva preoperativni trening snage, kod pacijenata sa totalnom artroplastikom zgloba kolena dolazi do smanjenja bola. Takođe, uočava se pojava bola većeg intenziteta devetog dana posle operacije, koji se konstantno smanjuje tokom narednih dana. Intezitet postoperativnog bola povezan je sa polom, indeksom telesne mase i postojanjem deformiteta kolena. Iako preoperativni trening snage pozitivno utiče na oporavak funkcionalnosti i obima pokreta, njegov efekat na smanjenje postoperativnog bola zahteva dalja istraživanja. Dosadašnja istraživanja ukazuju na potrebu za personalizovanim rehabilitacionim pristupima pacijentima sa totalnom artroplastikom zgloba kolena, uzimajući u obzir složenost bola i različite faktore rizika za nastanak postoperativnog bola. Razvoj personalizovanih protokola rehabilitacije može pružiti znatno bolji oporavak pacijenata nakon urađene totalne artroplastike zgloba kolena u poređenju sa dosadašnjim standardnim pristupima.