SAVREMENI ASPEKTI UPRAVLJANJA POVIŠENOM TELESNOM TEMPERATUROM: Srpski - Pavlović Jugović, Katarina; Radovanović, Jovana; Jakšić, Stefan (Zdravstvena zaštita, 2023)
Cilj ovog preglednog rada je bio da se na sistematičan način prikažu savremeni načini upravljanja telesnom temperaturom. Povišena telesna temperatura, jedan je od najstarijih, najpoznatijih i najbolje uočenih manifestacija bolesti. Ona je normalan, koordinisan odgovor organizma na indentifikovanu pretnju imunološkom sistemu, što uključuje autonomni, bihevioralni i neuroendokrini odgovor. Upravljanje povišenom telesnom temperaturom sastavni je aspekt zdravstvene nege na svim nivoima zdravstvene zaštite. Postoje dva osnovna pristupa u rešavanju ovog problema: farmakološko i fizičko zbrinjavanje. U okviru fizičkih metoda zbrinjavanja dostupne su nekontrolisane konvencionalne metode, intravaskularne i perkutane kontrolisane metode, a od farmakoloških najčešće se primenjuju antipiretici.