PROCENA UTICAJA VITAMINA D NA INTEZITET SIMPTOMA DONJEG URINARNOG TRAKTA I KVALITET ŽIVOTA OSOBA SA BENIGNOM HIPERPLAZIJOM PROSTATE - Peličić, Damir; Kovačević, Rada (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/Cilj: Veća je verovatnoća da stariji muškarci sa benignom hiperplazijom prostate (BHP) imaju lošiji kvalitet život. Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita uticaj serumskog vitamina D na intenzitet simptoma donjeg urinarnog trakta i kvalitet života osoba sa benignom hiperplazijom prostate. Metode: Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka. U studiju je uključeno 117 osoba sa benignom hiperplazijom prostate (BHP) lečenih u Kliničkom Centru Crne Gore u Podgorici u periodu od 10.05.2022. do 15.08.2022. godine. Podaci su prikupljeni opštim upitnikom, iz elektronskih zdravstvenih evidencija, kao i upitnikom Međunarodni skor simptoma prostate (engl. International Prostate Simptom Score - IPSS). U cilju statističke analize podataka korišćen je Spirmanov koeficijent korelacije. Rezultati: Prosečna starost ispitanika iznosila je 62,97±11,57 godina. Prosečna vrednost intenziteta simptoma kod ispitanika sa BHP prema ISPP upitniku iznosila je 8,54. Od 117 ispitanika sa BHP, 57 (48,7%) je imalo umerene simptome, 56 (47,9%) lake, a 4 (3,4%) teške. Značajna negativna korelacija (r= - 0,316; p= 0,010) je dobijena između vrednosti nivoa vitamina D i prosečno ocenjenih vrednosti simptoma prema ISPP upitniku. Takođe, značajna negativna korelacija je dobijena između vrednosti serumskog vitamina D i svih pojedinačno ocenjenih vrednosti simptoma BHP prema IPSS upitniku (osećaj nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike prilikom mokrenja – p=0,040; ponavljanje mokrenja u okviru dva sata od prethodnog mokrenja p˂0,001; isprekidano mokrenje – p=0,005; nemogućnost odlaganja potrebe za mokrenjem – p=0,036; tanak i slab mlaz mokraće – p=0,001; naprezanje za početak mokrenja uz osećaj potrebe za mokrenjem – p=0,046 i noćno mokrenje – p=0,011). Na osnovu serumske vrednosti nivoa vitamina D ispitanici su u 52,1% slučajeva imali optimalne vrednosti ovog vitamina, u 29,1% nedovoljne, a u 18,8% deficit. Uočena je inverzna veza između prosečnih vrednosti serumskog vitamina D i kvaliteta života prema ISPP upitniku, ali veza nije bila značajna (r = - 0,365; p= 0,160). Zaključak: Rezultati istraživanja pokazuju da sa većim vrednostima serumskog vitamina D dolazi do značajne redukcije uroloških simptoma kod osoba sa BHP, što ukazuje na neophodnost prevencije deficita vitamina D. Neophodna su dalja istraživanja u ovoj oblasti u cilju donošenja detaljnijih preporuka.