POVEZANOST UPOTREBE LEKOVA ZA EREKTILNU DIFUNKCIJU SA SEKSUALNIM PONAŠANJEM I POLNO PRENOSIVIM INFEKCIJAMA KOD MUŠKARACA KOJI IMAJU SEKSUALNE ODNOSE SA MUŠKARCIMA U BEOGRADU - Bjekić, Milan; Salemović, Dubravka; Vlajinac, Hristina; Marinković, Jelena (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/Cilj: Lekovi za erektilnu disfunkciju (ED) se sve više koriste u rekreativne svrhe i poboljšanje seksualnih performansi. Oralni inhibitori fosfodiesteraze 5 su najpopularniji tip lekova za ED među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima (MSM). Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni prevalencija upotrebe lekova za ED među MSM populacijom u Beogradu i njena povezanost sa njihovim ponašanjem i polno prenosivim infekcijama. Metod: Studija preseka je sprovedena u dve zdravstvene ustanove u Beogradu i obuhvatila je 469 MSM osoba. Anonimnim upitnikom prikupljeni su od svih ispitanika podaci o demografskim karakteristikama, seksualnom ponašanju i polno prenosivim infekcijama, upotrebi lekova za ED i drugih rekreativnih droga u prethodnih šest meseci. Rezultati: Od svih 469 ispitanika 16,2% je koristilo lekove za ED. Prema rezultatima multivarijantne logističke regresione analize ispitanici koji su koristili lekove za ED u odnosu na one koji ih nisu koristili bili su stariji (Unakrsni odnos -UO=2,60, 95% Interval poverenja – 95%IP 2,77–3,84, p<0,001), imali su veći broj seksualnih partnera u poslednjih šest meseci (UO=1,83; 95%IP 1,53–2,18; p<0,001), češće su upotrebljavali marihuanu (UO= 2,55; 95%IP 1,31–4,93; p=0,006) i praktikovali hemseks (seksualni odnos pod uticajem droga koje olakšavaju i poboljšavaju seks) tokom poslednjih šest meseci (UO=3,33; 95%IP 1,69–6,67; p<0,001). Zaključak: Upotreba lekova za ED među MSM populacijom udružena je sa većim stepenom upotrebe rekreativnih droga i visokorizičnim seksualnim ponašanjem. Neophodne su edukativne poruke o rizicima i posledicama upotrebe lekova za ED.