ZNANJE I STAVOVI RUKOVODILACA O PRIMENI STANDARDIZOVANIH SISTEMIMA MENADŽMENTA U REPUBLIČKOM FONDU ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE - Tomanović, Gorana (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/Cilj: Uvođenje i primena standardizovanih sistema menadžmenta u Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je postala neophodnost radi unutrašnje stabilnosti i stabilnosti zdravstvenog sistema Republike Srbije (RS). Cilj ove studije preseka je bio da ispita znanje i stavovi rukovodioca RFZO RS o standardizovanim sistemima menadžmenta i važnosti njihove primene u RFZO, kao i da se daju odgovarajuće preporuke. Metode: U okviru ove studije preseka, tokom meseca maja 2017. godine, prikupljeni su podaci upitnikom od 157 rukovodilaca iz RFZO RS, jer su oni imali neposredan uvid u primenu standarda ISO 9001 - sistem menadžmenta kvalitetom i ISO 27001 - sistem menadžmenta bezbednošću informacija za koji je RFZO sertifikovan. Rezultati: Od svih standardizovanih sistema menadžmenta koji su uvedeni u RFZO RS rukovodioci su u najvećem procentu bili upoznati sa ISO 9001 (99,4%) i ISO 27001, a najmanje sa ISO 30400 – sistem menadžmenta ljudskim resursima (6,4%), ISO 30001 – sistem menadžmenta rizicima (5,7%), ISO 45001 – sistem menadžmenta bezbednost i zdravlje na radu (5,1%) i ISO 14001 – sistem menadžmenta životnom sredinom (4,5%). Najvažnija pozitivna iskustva po pitanju primene ISO standardizovanih sistema menadžmenta su bila: bolja organizacija posla (93,6%), povećanje zadovoljstva zaposlenih (89,8%), poboljšan rad filijale (78,8%) i jednoobraznost u radu (72,0%), a negativna obimnija administracija (26,8%) i otpor prema promenama (24,8%). Od ličnih iskazanih pozitivnih doživljaja vezanih za uvođenje ISO standardizovanih sistema menadžmenta su zadovoljstvo unapređenjem poslovanja (84,1%) i povećana odgovornost (42,7%), a od negativnih otpor promenama (31,2%) i dug period uvođenja (23,6%). Zaključak: Kontinuirano unapređenje poslovnog procesa RFZO vodi ka kvalitetnijem zdravstvenom sistemu RS i boljem opštem zdravstvenom stanju društva.