DALJI RAZVOJ MEDICINSKOG TURIZMA U VRNJAČKOJ BANJI UVOĐENJEM SCHROTH METODE - Savić, Aleksandar; Manić, Vladan (Zdravstvena zaštita, 2023)
Vrnjačka Banja poseduje veoma veliku ponudu usluga u svim oblastima turizma, a posebno u medicinskom turizmu. Cilj rada je da se analizira mogućnost daljeg razvoja medicinskog turizma u Vrnjačkoj Banji uvođenjem Schroth (šrot) terapije. Cilj ove terapije je derotacija, ispravljanje i stabilizacija kičmenog stuba u trodimenzionalnoj ravni, kako bi se sprečile posledice skolioze koje je jedino moguće otkloniti operacijom. Imajući u vidu da uspešnost ove terapije zavisi od odnosa pacijenta i razumevanja zahteva fizioterapeuta koji pred njima postavljaju, mogućnost realizacije je samo sa decom starijom od 10 godina, jer pacijenti moraju biti fokusirani i mentalno i fizički. Šrot vežbe utiču na kičmu u sagitalnoj, frontalnoj i transverzalnoj ravni. Ova metoda je posebno prihvatljiva jer predstvalja nehirurški tretman vežbama koje su usmerene na ostvarivanje balansa čitavog tela, zauzimanje pravilnog položaja tela i stabilno držanje. Rezultati SWOT analize su pokazali da nisu ispunjeni svi uslovi za uvođenje ove terapijske metode. Neophodno je dalje raditi na obezbeđivanju svih uslova za uvođenje šrot terapije, kao i na daljem razvoju medicinskog turizma u Vrnjačkoj Banji.