TINEA PENIS – RETKA LOKALIZACIJA DERMATOFITNE INFEKCIJE - Bjekić, Milan; Stojković, Marina; Pecarski, Danijela (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/Cilj: Dermatofitne infekcije muških genitalija nisu česte i cilj ovog rada je da prikaže retku lokalizaciju ovog oboljenja na telu penisa zdrave muške osobe. Prikaz bolesnika: Prikazujemo muškarca starog 34 godine sa anularnim eritemoskvamoznim poljem na telu penisa koje je praćeno svrabom. Na drugim delovima kože nije imao promene. Preparat uzorka promene sa tela penisa napravljen uz dodavanje kalijum hidroksida je pozitivan, a u kulturi je izolovan Trichophyton mentagrophytes. Pacijent je tretiran topikalnom antifungalnom terapijom tokom dve nedelje i kožne promene su se povukle. Zaključak: Iako je genitalna lokalizacija dermatofitne infekcije retka, o ovom oboljenju bi trebalo razmišljati, dijagnostikovati ga i rano lečiti da ne bi postalo fokus za rekurentne gljivične infekcije.