ARTERIJSKA HIPERTENZIJA KOD RUDARA JAMSKOG KOPA - Kulić, Ljiljana; Krstović Spremo, Vesna; Jovanović, Jovica; Galjak, Milivoje; Bojčeski, Oliver; Jovanović, Jovana (Zdravstvena zaštita, 2023)
Uvod/Cilj: Arterijska hipertenzija je česta kako u opštoj populaciji, tako i kod proizvodnih radnika, naročito onih koji rade na poslovima u specijalnim uslovima rada. Cilj ovog rada je da se analizira učestalost javljanja i karakteristike arterijske hipertenzije kod rudara jamskog kopa u odnosu na fizičke radnike. Metode: U studiju preseka uključeno je 321 rudar Rudnika „Lece“ (Srbija) i 150 fizičkih radnika koji nikada nisu radili u jamskom kopu (kontrolna grupa). Dobijeni rezultati su analizirani u odnosu na vrstu i težinu arterijske hipertenzije i godine starosti ispitanika. U cilju postavljanja dijagnoze hipertenzije urađen je klinički pregled. U statističkoj analizi podataka korišćen je hi kvadrat test. Rezultati: Arterijska hipertenzija je značajno (p˂0,001) češće bila prisutna kod rudara (35,2%) nego fizičkih radnika (14,5%). Najmanje 95% ispitanika obe ispitivane grupe je imalo primarnu hipertenziju. Učestalost hipertenzije raste sa godinama starosti kod obe ispitivane grupe i bila je najveća u uzrastu 46-55 godina. Nije bilo značajne razlike između ispitivanih grupa u odnosu na učestalost hipertenzije po uzrasnim grupama, mada su rudari u najstarijem uzrastu češće imali umerenu (31,5%) i tešku hipertenziju (13,0) nego fizički radnici (28,6% i 7,1%). Zaključak: Češće javljanje hipertenzije, kao i predominacija umerene i teške hipertenzije, kod rudara u odnosu na fizičke radnike, upućuje na mogućnost da radni uslovi utiču na nastanak ovog oboljenja.