ZNANJE, STAVOVI I PONAŠANJE STUDENATA VISOKE ZDRAVSTVENE ŠKOLE U BEOGRADU O ZNAČAJU HPV INFEKCIJE, HPV VAKCINE I DRUGIH PREVENTIVNIH MERA - Dabić, Marijana (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/Cilj: Znanje i informisanost o važnosti HPV vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) u velikoj meri mogu doprineti redukciji obolevanja od raka grlića materice i drugih malignih tumora. Cilj ove studije je da se procene znanje, stavovi i ponašanja studenata o HPV infekciji i vakcini, kao i da se predlože mere za bolji obuhvat mladih HPV vakcinom. Metode: Studijom preseka obuhvaćeno je 449 studenta zdravstene nege Visoke zdravstvene škole u Beogradu u periodu mart/maj 2019. godine. Upitnikom su prikupljeni podaci. U statističkoj analizi podataka korišćen je hi kvadrat test i Fišerov egzakni test. Rezultati: Prosečna starost studenata iznosila je 21,02 ± 2,59 godine. Svoje znanje o HPV vakcini 86,0% studenata je ocenilo kao zadovoljavajuće. Na znanje o HPV vakcini u najvećem procentu su uticali nastavnici (79,7%), a zatim elektronski mediji (10,7%). Medicinske platforme za informisanje o HPV vakcini koristilo je samo 9% studenata. Prve informacije i određen stepen znanja o HPV infekciji i HPV vakcini studenti su usvojili u srednjoj školi (80,4% i 65,6%). Samo 3,4% studenata smatra da su mladi u Srbiji dovoljno informisani o HPV infekciji, a 0,4% o HPV vakcini. Svaki drugi student smatra da je jedan od načina za bolju informisanost mladih vršnjačka edukacija u školama. Oko 94% studenata zna da u našoj zemlji postoji organizovani skrining za rak grlića materice. Samo 10,2% studenata je želelo da vakciniše svoje dete HPV vakcinom, a oni koji to ne bi učinili kao glavni argument navode nedovoljnu informisanost o bezbednosti i efikasnosti vakcine (81,6%). Osobe koje su bile za HPV vakcinu su se značajno ređe podvrgavale redovnim ginekološkim pregledima. Zaključak: Studenti Visoke zdravstvene škole u Beogradu smatraju da treba da postoji bolja edukacija o HPV infekciji i vakcini, što bi najbolje moglo da se realizuje sprovođenjem vršnjačke edukacije.