FOTOGRAFSKO ODELJENJE PROFESORA ALEKSANDRA KOSTIĆA – OSNIVANJE, DOMETI I ZNAČAJ - Puškaš, Nela; Arađan, Ivana (Zdravstvena zaštita, 2022)
Godine 1924. dr Aleksandar Đ. Kostić, prvi profesor histologije i embriologije i osnivač Histološkog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu, u sastavu Instituta je oformio i Fotografsko odeljenje. Prve fotografije su bile mikrofotografski snimci histoloških preparata, od kojih je izvestan broj objavljen već 1925. godine u Mikrofotografskom atlasu normalne histologije. Veći broj snimaka, međutim, iskorišćen je za izradu mikrofotograma, odnosno crno-belih dijapozitiva, koji su prikazivani na predavanjima i vežbama. U narednim godinama profesor Kostić je proširio fotografske teme i na patohistološke preparate, mokraćne kristale i bakteriološke uzorke, operativni i obdukcioni materijal, embriološke i teratološke uzorke. Posebno važna aktivnost Odeljenja bilo je i snimanje pacijenata. Pacijenti su fotografisani u bolnicama ili u ateljeu Fotografskog odeljenja. Pored fotografija, tu su snimljeni i prvi filmovi pod nazivom Krvotok u trbušnoj opni žabe i Krvotok u međuprstnoj opni žabe. Tokom okupacije u Drugom svetskom ratu, Nemci su odneli fotografsku opremu i potrošni materijal, ali je nakon oslobođenja, već početkom 1946. godine, rad bio obnovljen. Pored fotografisanja, profesor Kostić je organizovao snimanje i režirao prve medicinske filmove u prvim posleratnim godinama. Odeljenje je i dalje bilo centar za medicinsku fotografiju na Fakultetu, a profesor Kostić je bio rukovodilac sve do 1952, kada je iz političkih razloga udaljen sa Medicinskog fakulteta.