IZLOŽENOST UČENIKA SREDNJE ELEKTROTEHNIČKE ŠKOLE „NIKOLA TESLA” BEŽIČNOM ELEKTROMAGNETNOM ZRAČENJU - Jevtić, Radoje; Janković, Ivana (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/Cilj: Bežično elektromagnetno zračenje rutera je svakodnevna pojava u životu i radu savremenog čoveka. Oni se široko primenjuju u mnogim profesionalnim, javnim i domaćim objektima, što znači da ljudi svih uzrasta mogu stalno biti izloženi elektromagnetnom zračenju ovog uređaja. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi jačina električnog polja, jačina magnetnog polja i elektromagnetna izloženost učenika u različitim laboratorijama srednje škole „Nikola Tesla”, u zavisnosti od vrste rutera koji su u njima postavljeni i da se neki od dobijenih rezultata provere odgovarajućim softverskim programom visokih frekvencija (engl. High Frequency Simulation Software - HFSS) za simulaciju elektromagnetnog zračenja kroz različite sredine. Metode: Merenja jačine elekrtičnog i magnetnog polja, kao i elektromagnetno izlaganje, su realizovana, korišćenjem mernog instrumenta Spectran HF 60105, na četiri različita tipa rutera instaliranih u četiri laboratorije Elektrotehničke srednje škole „Nikola Tesla“ u Nišu. Merenja su realizovna na svakom ruteru, kroz pet položaja po horizontali i po vertikali, sa razmakom od 45o u odnosu na horizontalnu i normalnu osu rutera, a u razmacima od 1 cm, što daje ukupan broj od hiljadu merenja. Rezultati: Ostvareni mereni rezultati na četiri različita rutera koji su radili na frekvenciji od 2,4 GHz za jačinu električnog polja (reda milivolta po metru), jačinu magnetnog polja (reda mikroampera po metru) i elektromagnetnu izloženost (reda mikrovati po kvadratnom centimetru) bili su ispod graničnih vrednosti definisanih standardima. Provera ostvarenih rezultata je realizovana samo za ruter TL-WR841HP pomoću HFSS za simulaciju elektromagnetnog zračenja kroz različite sredine. Rezultat provere simulacijom praktično potvrđuje verodostojnost izmerenih rezultata za ruter TL-WR841HP. Zaključak: Merenje i praćenje elektromagnetnog zračenja predstavlja veoma važan zadatak u cilju očuvanja i unapređenja kvaliteta radne i životne sredine i kvaliteta života i zdravlja ljudi i dece. Softverski programi za simulciju elektromagnetnog zračenja mogu da se koriste ukoliko zbog tehničkih problema nije moguće sprovesti eksperimentalno merenje zbog otežanog pristupa uređaju, opasnosti od prevelikog zračenja ili nekog drugog razloga.