HIPERBARIČNA OKSIGENACIJA KAO PRETRETMAN I TRETMAN U ISHEMIJSKO-REPERFUZIJSKOM OŠTEĆENJU - Pejović, Teodora; Kovačević, Sanjin; Brkić, Predrag; Nešović Ostojić, Jelena (Zdravstvena zaštita, 2022)
Ishemija tkiva podrazumeva nedovoljan dotok krvi u određeno područje tela. Prekid arterijskog snabdevanja krvlju dovodi do disbalansa između metaboličkih potreba i potražnje i razvoja hipoksije tkiva. Hipoksija tkiva indukuje brojne metaboličke promene koje rezultuju inflamacijom, povećanim stvaranjem slobodnih kiseoničnih vrsta i smrću ćelije. Ukoliko se u ishemijskom tkivu uspostavi adekvatan protok krvi doći će do povećanja ćelijskog oštećenja što se označava kao ishemijsko-reperfuzijska povreda. Ishemija i ishemijsko-reperfuzijska povreda nalaze se u osnovni brojnih oboljenja široko zastupljenih u savremenom društvu, poput infarkta miokarda, cerebralnog insulta i akutnog bubrežnog oštećenja. Za sada ne postoji način da se utiče direktno na ćelijsku hipoksiju već je kliničko lečenje hipoksičnih stanja usmereno na modulaciju globalne hipoksemije i povećanje količine kiseonika rastvorenog u krvi. Hiperbarična oksigenacija (HBO) je tretman tokom kog bolesnik udiše 100% kiseonik pod pritiskom od najmanje 1,4 atmosfere. Iako je upotreba hiperbarične terapije zabeležena još u 17.om veku, danas je ovaj tretman odobren za mali broj indikacija.