DASH DIJETA U PREVENCIJI I LEČENJU ARTERIJSKE HIPERTENZIJE - Jelačik, Laura; Požar, Hajnalka; Šumonja, Sanja (Zdravstvena zaštita, 2022)
Procenjuje se da od arterijske hipertenzije u Republici Srbiji boluje skoro polovina odraslog stanovništva. Adekvatnom dijetoterapijom može se uspešno kontrolisati i sprečiti razvoj arterijske hipertenzije i njenih komplikacija. Dijetetski pristupi za zaustavljanje hipertenzije (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension ‒ DASH) predstavljaju jedan od najefikasnijih načina ishrane u kontroli hipertenzije, dovode do prosečnog smanjenja arterijskog krvnog pritiska za 4 do 15 mmHg, postizanja optimalne telesne mase i lipida u serumu. DASH dijeta promoviše pre svega racionalnu i uravnoteženu ishranu. Kako bi se principi DASH dijete približili pacijentima, neophodno je adekvatno angažovanje nutricioniste - dijetetičara u radu sa visokorizičnim pacijentima. U radu su predstavljene praktične preporuke za implementaciju DASH dijete i priložene su ilustracije koje mogu da se koriste za unapređenje savetodavnog rada sa pacijentima na nivou primarne zdravstvene zaštite.