KLINIČKE KARAKTERISTIKE OBOLELIH OD MAJMUNSKIH BOGINJA PRILIKOM PRVE POSETE DERMATOLOGU – SERIJE SLUČAJEVA - Bjekić, Milan (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/Cilj: Majmunske boginje (engl. Monkeypox ‒MPX) predstavljaju oboljenje izazvano istoimenim Monkeypox virusom (MPXV) koje je endemsko u zemljama Centralne i Zapadne Afrike. Od maja 2022. godine beleži se epidemija majmunskih boginja u različitim regijama sveta, uključujući i Republiku Srbiju. Cilj ovog rada je bio da prikažemo kliničke karakteristike obolelih od majmunskih boginja prilikom njihovog prvog javljanja dermatologu. Serije sučajeva: U rad je uključeno 7 pacijenata koji su tokom juna i jula 2022. godine došli na pregled kod dermatologa zbog promena u genitalnoj i analnoj regijia kod kojih je infekcija majmunskim boginjama potvrđena PCR (engl. Polymerase chain reaction) testom. Prosečan uzrast obolelih bio je 35,8 godina, svi su bili muškog pola i homoseksualne orijentacije, 3 osobe su bile HIV-pozitivne, a infekciju su dobili putem seksualnih odnosa. Tri osobe su se inficirale u inostranstvu, a četiri u Beogradu. Kod većine obolelih inkubacija je trajala kraće od nedelju dana i prodromalni znaci su bili odsutni. Kožne promene su se najčešće javljale na penisu u vidu beličastih umbilikovanih papula, pustula i krusta. Serološki testovi na sifilis su pokazali da nijedan oboleli nije imao recentnu infekciju. Zaključak: Dermatolozi bi trebalo da budu senzibilisani na prisustvo ovog oboljenja u našoj sredini, da rano posumnjaju, upute pacijenta na laboratorijsku dijagnostiku i evaluaciju kod infektologa, kao i da pacijentu savetuju izolaciju i seksualnu apstinenciju jer se bolest može preneti i seksualnim putem.