PREVALENCIJA SIFILISA I HIV INFEKCIJE MEĐU MUŠKARCIMA KOJI IMAJU SEKSUALNE ODNOSE SA MUŠKARCIMA TESTIRANIM U JEDNOJ NEVLADINOJ ORGANIZACIJI U BEOGRADU - Bjekić, Milan (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/Cilj: U Beogradu sifilis i infekcija izazvana virusom humane imunodeficijencije (HIV) se najčešće javljaju među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, koji su neretko stigmatizovani i diskriminisani, te se ne usuđuju da rade testiranja na ove bolesti u zdravstvenim ustanovama. Cilj ovog istraživanja je bio da se utvrde prevalencija sifilisa i HIV infekcije među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima koji su testirani u „check-point” centru udruženja „Potent” u Beogradu. Metode: U ovu studiju preseka uključene su 993 osobe testirane na HIV i 860 osoba testiranih na sifilis brzim skrining testovima HEXAGON SYPHILIS i HEXAGON HIV. Rezultati brzih testova na HIV su potvrđeni pozitivnim Western-Blot testom na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, a na sifilis pozitivnim serološkim testovima (VDRL – Venereal Disease Research Laboratory; laboratorijski test za istraživanje veneričnih bolesti i TPHA – Treponema Pallidum Haemagglutination Assay; Treponema Pallidum hemaglutacioni test) u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu. U statističkoj analizi podataka korišćene su proporcije, procenti i χ2 test. Rezultati: Pozitivan test na HIV je zabeležen kod 11 (1,1%), a pozitivan test na sifilis kod 34 ispitanika (3,9%). Najmlađi novootkriveni HIV pozitivni ispitanik imao je 22 godine, a najstariji 46 godina, dok je najmlađa osoba sa pozitivnim testom na sifilis imala 19 godina, a najstarija 68. Zaključak: Strategije testiranja na sifilis i HIV među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa muškarcima bi trebalo da budu raznolike uključujući i testiranje u zajednici koje sprovode nevladine organizacije u saradnji sa zdravstvenim ustanovama.