PREGLED LITERATURE O KOVID-19 I AUDIO-VESTIBULOLOŠKIH SIMPTOMIMA: ŠTA ZNAMO DO SADA? - Bukurov, Bojana (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/Cilj: Iako smo već ušli u treću godinu pandemije, patofiziološki mehanizmi infekcije korona virusom teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV-2) i dalje nisu u potpunosti razjašnjeni. Simptomi čula mirisa i ukusa su povezivani sa ovom infekcijom od početka, ali do sada se nije puno govorilo o drugim senzornim sistemima, na prvom mestu čulu sluha i ravnoteže. Cilj ovog rada je da sumira podatke i najnovija saznanja iz literature i da pokuša da odgovori na pitanje da li postoji uzročna povezanost između COVID-19 i oštećenja unutrašnjeg uva. Metode: U okviru ovog preglednog rada su prikazani najnoviji podaci i dokazi dobijeni na osnovu pretraživanja baze podataka PubMed korišćenjem odgovarajućih ključnih reči: COVID-19, hearingloss, tinnitus i vertigo. Prilikom pretrage identifikovano je preko 460 publikacija. Nakon pregleda naslova i apstrakata, većina radova su isključeni iz dalje analize jer nisu ispunili kriterijume sistematskog pregleda. Rezultati: Ukupno 16 radova koji su ispunili zadate kriterijume pregledani su u celini. Rezultati meta-analize su ukazali na to da je stopa pojave oštećenja sluha 3,1% (Interval poverenja - IP: 0,01-0,09), zujanja u uvu 4,5% (IP: 0,012-0,153) i nesvestice 12,2% (IP: 0,070-0,204). Zaključak: Većina publikovanih radova ima nedostataka i veliki rizik pristrasnosti (bez kontrolne grupe, sa dosta nedostajućih podataka i bez osvrta na pridružene faktore). Za sada još uvek nije moguće sa sigurnošću tvrditi da postoji uzročna povezanost između ove infekcije i oštećenja čula sluha i čula za ravnotežu.