EPIDEMIJE ŠARLAHA U VRTIĆIMA U BEOGRADU - Giljača, Sonja; Maris, Slavica; Rančić, Nataša; Mrvaljević, Milutin; Mrvaljević, Zorica (Zdravstvena zaštita, 2022)
Uvod/Cilj: Šarlah je uglavnom dečija bolest i u oko 90% slučajeva se javlja kod dece mlađe od 10 godina. Epidemije šarlaha uvek se javljaju u dečijim kolektivima (vrtićima, školama i ustanovama za decu). Cilj ovoga rada je da se analiziraju epidemiološke karakteristike epidemija šarlaha u vrtićima u Beogradu tokom petogodišnjeg perioda (2016-2020. godine). Metode: Podaci o obolevanju od šarlaha prikupljeni su, za posmatrani period, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Korišćeni izvori podataka su: epidemiološki upitnik, medicinska dokumentacija i laboratorijski rezultati. Prisustvo β-hemolitičkog streptokoka grupe A kod obolele dece dokazano je bakteriološkim pregledom briseva grla i nosa. U analizi podataka korišćene su opšte i specifične stope incidencije. Rezultati: Tokom petogidišnjeg perioda registrovano je 30 epidemija šarlaha u kojima je ukupno obolelo 114 dece iz 23 beogradska vrtića. U 2017. godini bilo je 12 epidemija sa ukupno 49 obolelih, što predstavlja najveći ukupan broj obolelih u jednoj godini. U periodu 2016-2020. godine, najveći broj obolelih među svim obolelima od šarlaha je bio među decom uzrasta 4 godine (33,3%), a najmanji među decom uzrasta od 2 godine (1,7%). Nešto je više bilo novoobolelih dečaka (57,9%) nego devojčica (42,1%). Najveće prosečne petogodišnje stope incidencije za šarlah zabeležene su u uzrastu 1-4 godine (383,7 na 100.000) i u uzrastu 5-9 godina (262,8 na 100.000), a najniže su bile kod osoba starosti 15 i više godina. Oko 1/3 obolele dece registrovan je u opštini Novi Beograd, a oko 1/3 obolelih registrovan je u perodu ranog proleća (mart-april). Zaključak: Poštovanje i blagovremena primena protivepidemijskih mera doprinose uspešnom zaustavljanju daljeg širenja infekcije (prijava oboljenja, izolacija, lečenje obolele dece, kao i pooštrene mere higijene i tekuća dezinfekcija).