KRETANJE OBOLIJEVANJA OD ENTEROBIJAZE U CRNOJ GORI U PERIODU 2010-2019. GODINE - Bojanić, Jelena; Grujičić, Sandra (Zdravstvena zaštita, 2021)
Uvod/Cilj: Procjenjuje se da više od milijardu ljudi u svijetu godišnje oboli od enterobijaze. Enterobijaza predstavlja najčešću helmintozu u razvijenim zemljama sveta kao što su severo-zapadna Evropa i Sjeverna Amerika. Cilj ove deskriptivne studije je da se analizira kretanje obolevanja od enterobijaze u Republici Crnoj Gori za period od 2010. do 2019. godine. Metode: Podaci o obolijevanju od enterobijaze su preuzeti iz Godišnjeg izvještaja o zaraznim bolestima na teritoriji Crne Gore, Institita za javno zdravlje Crne Gore. Podaci o broju stanovnika Crne Gore za 2011. godinu su iz popisa stanovništva, a za ostale godine korišćen je procenjen broj stanovnika iz publikacija Republičkog zavoda za statistiku. U analizi podataka primenjene su sirove, uzrasno-specifične standardizovane stope incidencije. Rezultati: U periodu od 2010. do 2019. godine u Crnoj Gori je prijavljeno 1308 osoba oboljelih od enterobijaze. Odnos oboljelih muškaraca i žena iznosio je 1:1,3. Smrtni ishodi od ove bolesti nisu registrovani. Najviše sirove stope incidencije za oba pola su u uzrasnoj grupi 0-4 godine i iznose 172,9/100.000 za muškarce i 175/100.000 za žene. Prosječna godišnja sirova stopa incidencije enterobijaze za ovaj desetogodišnji period je iznosila 21,1/100.000 stanovnika (21,1/100.000 za žene i 21,0/100.000 za muškarce), a standardizovana (prema populaciji Evrope) 29,3/100.000 (30,7/100.000 za žene i 27,9/100.000 za muškarce). Trend sirovih stopa incidencije pokazuje blagu tendenciju porasta, ali bez statističke značajnosti. Zaključak: Higijena ruku je najbolja mjera prevencije enterobijaze. U domaćinstvima gde je zaraženo više od jednog člana ili se ponavljaju simptomatske infekcije, preporučuje se da se svi članovi domaćinstva liječe istovremeno, bez obzira da li imaju simptome ili ne. Neohodno je ponoviti liječenje kroz dvije nedjelje jer antihelmintici djeluju samo na odrasle parazite, a ne i na jaja/larve iz kojih se razvijaju nove jedinke.