SIFILIS U TRUDNOĆI - Bjekić, Milan (Zdravstvena zaštita, 2021)
U Srbiji je rani sifilis u porastu od 2010. godine i njegova zaraznost za seksualne partnere traje godinu dana od momenta inficiranja. Izuzetak čine trudnice koje infekciju mogu da prenesu na plod u toku četiri godine od inficiranja, ukoliko se ne leče. Sifilis u trudnoći može izazvati pobačaj, rađanje mrtvog deteta, deteta sa malom telesnom težinom ili nastanka kongenitalnog sifilisa. Cilj ovog rada je da prikaže kliničke manifestacije, laboratorijsku dijagnostiku i terapiju sifilisa u trudnoći, kao i da senzibiliše medicinske radnike na ovo oboljenje i na uvođenje obaveznih seroloških skrining testova za sifilis kod svih trudnica.