ZNAČAJ BALNEOTERAPIJE U REDUKCIJI BOLA STARIJIH PACIJENATA SA CERVIKALNIM SINDROMOM - Cvijanović, Jelena; Devečerski, Gordana (Zdravstvena zaštita, 2020)
Uvod/Cilj: Bol u vratnom delu kičme je jedan od najčeščih muskuloskeletnih bolova koji se javlja kod 2/3 svetske populacije, bilo kada u toku života. On može biti povezan sa degenerativnim promenama, psihosocijalnim faktorima, sedentarnim načinom života, smanjenom fizičkom aktivnošću i stresom. Cilj ove studije je da se ispita značaj balneoterapije u redukciji bola kod starijih osoba sa umereno jakim bolom usled cervikalnog sindroma. Metode: U ovu panel studiju je uključeno deset muškaraca i 52 žene uzrasta od 61 do 80 godina sa umereno jakim bolom usled cervikalnog sindroma, a koji nisu imali kontraindikaciju za primenu balneološke i kineziterapije. Vizuelna analogna skala (VAS) je korišćena za merenje inteziteta bola pre i posle balneoterapije i kineziterapije. Rezultati: Između muškaraca i žena nije bilo značajnih razlika u odnosu na uzrast i propagaciju cervikalnog bola. Posle deset dana terapije, kod oko jedne trećine ispitanika koji su imali umereno jak cervikalni bol posle korišćenja termomineralne kupke sa i bez vežbanja došlo je do prestanka bola. Kod svakog drugog ispitanika sa umereno jakim intezitom cervikalnog bola došlo je do nestanka bola posle deset dana od korišćenja termomineralne kupke do ⅔ kade, a kod ⅓ ispitanika posle korišćenja termonimenalnog bazena i vežbi. Značajno bolji efekat u eliminisanju bola je bio posle korišćenja termominiralne kupke sa vodom do ⅔ kade (p = 0.001) i termomineralnog bazena sa vežbama (p = 0.009), nego posle termomineralne kupke sa vodom do ½ kade. Nije utvrđeno da postoji značajna razlika u redukciji cervikalnog bola posle primene termomineralne kupke do ⅔ vode u kadi i korišćenja termomineralnog bazena sa vežbama. Zaključak: Balneoterapija zauzima veoma važno mesto u redukciji bola kod starijih osoba sa srednje jakim intezitetom bola uzrokovanim cervikalnim sindromom. Neophodna su dalja detaljnija istraživanja značaja balneoterapije i kineziterapije za redukciju bola kod cervikalnog sindroma pogotovo ako se ima u vidu činjenica da dolazi do starenja populacije.