MAJOCCHI GRANULOM: PRIKAZ PACIJENTA - Bjekić, Milan; Pecarski, Danijela (Zdravstvena zaštita, 2020)
Uvod/cilj: Majocchi granulom predstavlja duboku hroničnu infekciju folikula dlake u kojoj dermatofiti prodiru u dermis i/ili hipodermis izazivajući granulomatozne promene na koži. Postoje dve kliničke forme oboljenja: površna, koja se ispoljava u vidu perifolikularnih papula i javlja se kod imunokompetentnih pacijenata i duboka forma, praćena pojavom plakova i nodusa, opisana kod imunosuprimiranih osoba. Najčešći uzročnik ovog oboljenja je dermatofit Trichophyton rubrum. Cilj rada je da prikaže retku lokalizaciju ovog oboljenja u predelu vulve. Prikaz bolesnika: Imunokompetentna pacijentkinja, stara dvadeset godina, javila se lekaru sa brojnim papulama, nodusima i pustulama u predelu kosmatog dela vulve. Iz uzorka pilinga kožnih promena mikroskopski pregled sa kalijum hidroksidom bio je negativan, dok je na Sabouraud-ovom glukoznom agaru izolovan Trichophyton rubrum. Nakon četvoronedeljne oralne sistemske antimikotične terapije, došlo je do regresije promena. Zaključak: Kod pojave hronične infekcije u vidu papuloznih i nodoznih promena u regiji vulve, uvek treba razmišljati i o ovoj retkoj gljivičnoj infekciji.