DECA SA POSEBNIM POTREBAMA U STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI - Jeremić, Marko; Vuković, Ana; Marković, Dejan; Ćirić, Predrag (Zdravstvena zaštita, 2020)
Kod osoba sa smetnjama u razvoju prisutan je nesklad između očekivanih aktivnosti i njihovih mogućnosti, što ograničava ili onemogućava učestvovanje u mnogim segmentima života u poređenju sa njihovim zdravim vršnjacima. Zbog toga je potreban poseban pristup u stomatološkoj ordinaciji prilikom plana i izvođenja stomatološkog tretmana. Uloga stomatologa u održavanju i unapređenju zdravlja usta i zuba kroz primenu adekvatnih i redovnih preventivnih, profilaktičkih i terapijskih mera kod osoba sa posebnim potrebama izuzetno je važna, jer ishod stomatološkog preventivnog ili terapijskog tretmana kod pripadnika ove osetljive i često stigmatizovane grupe pacijenata treba da bude isti kao kod zdravih vršnjaka prema deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija. Uz poznavanje karakteristika opšteg oboljenja, potrebno je da stomatolog poseduje određena znanja i veštine iz oblasti psihologije kako bi prilagodio svoj pristup potrebama pacijenta. Rad na unapređenju i očuvanju oralnog zdravlja dece s posebnim potrebama uključuje rad stomatologa na nivou primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite u zavisnosti od potreba i mogućnosti pacijenta. Timski rad i multidisciplinarni pristup, uz saradnju stručnjaka različitih profila i specijalnosti, je jedini pristup koji daje zadovoljavajuće rezultate.