ZDRAVSTVENA PISMENOST I FAKTORI KOJI JE ODREĐUJU - Maričić, Milena; Radovanović, Snežana; Gavrilović, Ivan; Jevtović Obradović, Ivana; Кhouitar Samir; Mujković, Marija (Zdravstvena zaštita, 2020)
Svetska zdravstvena organizacija definiše zdravstvenu pismenost kao kognitivne i socijalne veštine i sposobnost pristupa, razumevanja i korišćenja informacija na način koji promoviše i štiti zdravlje ljudi. Osobe koje imaju viši novo zdravstvene pismenosti odgovornije su za svoje i porodično zdravlje, kao i za zdravlje svoje zajednice. Zdravstveni radnici i istraživači, kao i kreatori zdravstvene politike, prepoznali su potrebu da se fokusiraju na zdravstvenu pismenost kao mogući faktor kojim se mogu smanjiti zdravstvene razlike. Međutim, precizna priroda odnosa između zdravstvene pismenosti i faktora koji je određuju i dalje je prilično nejasna.