DIJAGNOSTIČKI I TERAPIJSKI IZAZOVI U LEČENJU PACIJENATA TOKOM KOVID-19 EPIDEMIJE - Jovičić, Jelena; Petrović, Nataša; Lađević, Nikola; Magdelinić, Anđela; Lađević, Nebojša (Zdravstvena zaštita, 2020)
Uvod: Početak decembra 2019. godine se smatra periodom početka infekcije novim korona virusom (engl. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 - SARS-CoV-2), u Vuhanu, u Kini, koja je stručnoj javnosti poznatija kao Kovid-19 (engl. Coronavirus Disease 2019 - COVID-19). Prikaz slučaja: Pacijent muškog pola, starosti 42 godine, upućen je na pregled zbog sumnje na Kovid-19. Prema rečima pacijenta, simptomi su počeli četiri dana ranije pojavom mučnine i kašlja, a potom otežanog disanja i povišene temperature. Tokom pregleda, pacijent je bio bled, otežanog disanja, subfebrilan, tahikardičan i normotenzivan. Radiološkim pregledom verifikovan je težak oblik Kovid-19 pneumonije. Laboratorijski parametri ukazivali su na infektivni sindrom i srčanu slabost. Prvog dana hospitalizacije došlo je do pogoršanja opšteg stanja: pojavom aritmije, potom respiratornog pogoršanja. Obezbeđena je terapijska potpora prema Kovid-19 protokolu. Drugog dana hospitalizacije pacijent je intubiran, sprovedena je trodnevna mehanička ventilatorna potpora, vazopresorna potpora hemodinamike, dvojna stimulacija diureze, nakon koje dolazi do stabilizacije vitalnih parametra. Ponavljano Polymerase Chain Reaction (PCR) testiranje i testiranje iz bronho-alveolarnog lavata (BAL) bilo je negativno. Ponovljeni rendgenski snimak ukazao je na značajnu regresiju nalaza na plućima. Urađen je ultrazvučni pregled srca koji je ukazao na značajno redukovanu funkciju leve komore, u poređenju sa prethodnim pregledom. Konsultovan je kardiohirurg koji je potvrdio neophodnost operativnog lečenja valvularne mane na aortnoj i mitralnoj poziciji uz prethodnu sanaciju infekcije i kardiološku pripremu. Dva meseca nakon ove hospitalizacije, urađen je rekonstruktivni kardiohirurški zahvat. Zaključak: Prikazom kliničkog toka bolesti, dijagnostičkog i terapijskog pristupa kod pacijenta sa kardiovaskularnim komorbiditetom hteli smo da ukažemo i na poteškoće u prepoznavanju kliničke slike i dijagnostikovanju Kovida-19.