DA LI ĆE KOVID-19 PANDEMIJA NEŠTO PROMENITI? – POGLED IZ UGLA MIKROBIOLOŠKE STRUKE - Delić, Snežana (Zdravstvena zaštita, 2020)
Pandemija Kovid-19 je uzdrmala većinu zdravstvenih sistema širom sveta i pokazala da je neophodno uložiti sredstva u savremenu opremu za molekularnu dijagnostiku, kao i obezbediti adekvatan prostor u mikrobiološkim laboratorijama za ovaj vid dijagnostike, po normativima koji su za to predviđeni. Takođe, potrebno je povećati broj specijalista medicinske mikrobiologije, naročito u laboratorijama gde je nedostatak kadra alarmantan. Ulaganje u dijagnostičke grane medicine (gde spada i medicinska mikrobiologija) obezbeđuje optimalnu zdravstvenu zaštitu: brzo postavljanje tačne dijagnoze, primenu adekvatne antimikrobne terapije u kraćem roku, što vodi većoj šansi za izlečenje, smanjenju broja bolničkih dana i broju smrtnih ishoda, a ambulantnim pacijentima obezbeđuje se brže postavljanje dijagnoze i manji broj raznih, nekada nepotrebnih specijalističkih pregleda. U toku pandemije Kovid-19, Sekcija mikrobiologa Srpskog lekarskog društva, kao i Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, stavili su se na raspolaganje Ministarstvu zdravlja Republike Srbije u cilju pružanja stručne pomoći u identifikovanju laboratorijskih kapaciteta i sprovođenju potrebnih stručnih obuka, kako za lekare specijaliste medicinske mikrobiologije, tako i za laboratorijske tehničare. I pored brzog razvoja novih tehnologija i automatizacije u laboratorijskom radu, ipak je teoretski i praktično edukovan specijalista medicinske mikrobiologije stub na kojem počiva savremena, tačna, brza i kvalitetna dijagnostika infektivnih patogena, a naročito onih sa pandemijskim potencijalom.