ZNAČAJ BRZE DIJAGNOSTIKE SARS-CoV-2, DOBRE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE I RAZUMNOG KORIŠĆENJA ZNANJA I RESURSA TOKOM BORBE PROTIV KOVID-19 - Arsić Arsenijević, Valentina; Skvarc, Miha (Zdravstvena zaštita, 2020)
U decembru 2019. godine pojavila se nova bolest, upala pluća nepoznatog uzroka, povezana sa pijacom morskih plodova u mestu Vuhan (Kina). Na humanim epitelnim ćelijama respiratornog trakta je izolovan jedan nov koronavirus, nazvan prema kliničkoj slici „teški akutni respiratorni sindrom korona virus 2” (SARS-CoV-2), dok je bolest nazvana koronavirusna bolest 2019 (Kovid-19). Pokazalo se da je ova pandemija veliki izazov, kako za stručnjake koji se bave mikorbiološkom dijagnostikom, tako i za sve zdravstvene radnike. Cilj ovog rada je da prikaže značaj brze dijagnostike SARS-CoV-2, značaj zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i razumnog korišćenja znanja i resursa tokom borbe protiv Kovid-19. Dosadašnja istraživanja potvrđuju da su u borbi protiv SARS-CoV-2 infekcije od posebnog značaja brza dijagnostika SARS-CoV-2, zaštita zdravlja zdravstvenih radnika i razumno korišćenje znanja i resursa tokom pandemije. Poseban akcenat se stavlja na sprovođenje vakcinisanja protiv sezonskog gripa, kao i protiv invazivne pneumokokne bolesti, jer primenom ovih vakcina možemo olakšati postavljanje dijagnoze Kovid-19 u budućem period u kome se sa velikim nadama očekuje efikasna antivirusna terapija za SARS-CoV-2 i vakcina za Kovid-19.