STIL ŽIVOTA, ZNANJE I PERCEPCIJA GOJAZNOSTI PROKOMERNO UHRANJENIH I GOJAZNIH OSOBA - Jandrić-Kočić, Marijana (Zdravstvena zaštita, 2020)
Uvod/Cilj: Istraživanje je imalo za cilj da ispita uticaj sociodemografskih faktora i indeksa telesne mase na stil života, znanje i percepeciju gojaznosti prekomerno uhranjenih i gojaznih osoba. Metode: Studijom preseka obuhvaćeno je 96 prekomerno uhranjenih i gojaznih osoba registrovanih u Domu zdravlja Krupa na Uni u periodu od 01.10.2018. do 01.10.2019. godine. U istraživanju su korišćeni opšti uputnik i upitnik o stilu života, znanju i percepciji gojaznosti (engl. Knowledge, Attitude, and Practice (KAP) questionnaire about obesity). Rezultati: Studijom preseka je obuhvaćeno 96 ispitanika i to 66 (68,8%) sa prekomernom telesnom težinom i 30 (31,3%) sa gojaznošću (gojaznost I stepena 29,2%, gojaznost II stepena 1%, gojaznost III stepena 1%). Muškaraca je bilo neznatno više (54,2%) nego žena (45,8%). Prosečna starost ispitivane populacije je bila 56,0±3,2 godine. Fakultetsko obrazovanje imalo je 5 (5,2%) učesnika u istraživanju, srednju stručnu spremu 61 (63,5%), dok je 30 (31,3%) završilo samo osnovnu školu. Učesnici u istraživanju nisu imali uvid u definiciju i značenje indeksa telesne mase, dok je poznavanje osnovnih principa zdrave ishrane i terapije gojaznosti bilo nisko. Znanje o komorbiditetima gojaznosti pokazalo se kao zadovoljavajuće. Većina ispitanika je bila svesna svoje gojaznosti i smatrali su da im gojaznost ne može ugroziti zdravlje i zbog telesne težine su se osećali depresivno. Učesnici u istraživanju imali su sedentarni način života i nepravilnu ishranu (ekscesivni energetski unos). Ocena znanja i percepcije o gojaznosti je bila značajno (p<0,05) bolja kod osoba sa višim (61,0±1,0 i 68,0±6,1) nego sa nižim (41,0±6,7 i 59,0±2,1) obrazovanjem. Osobe koje su bile gojazne značajno su češće imale nižu ocenu znanja (36,0±3,4) i percepciju (56,0±3,1) o gojaznosti, nego osobe sa prekomernom telesnom težinom (40,0±2,2 i 62,0±1,7) (p<0,05). Zaključak: U ambulanti porodične medicine je potrebno intenzivirati zdravstveno vaspitni rad na edukaciji (sa naglaskom na osobe sa nižim obrazovanjem i visokim indeksom telesne mase) i iznalaženju faktora koji bi aktivnije podstakli promenu životnog stila prekomerno uhranjenih i gojaznih osoba.