IMPORTOVANA MALARIJA NA PODRUČJU BEOGRADA U PERIODU OD 2014. DO 2018. GODINE - Giljača, Sonja; Maris, Slavica (Zdravstvena zaštita, 2020)
Uvod/Cilj: U bivšoj Jugoslaviji eradikacija malarije zvanično je potvrđena od strane Svetske zdravstvene organizacije 1974. godine. Od tada u Srbiji se registruju samo importovani slučajevi malarije. Cilj ovog rada je da se analiziraju epidemiološke karakteristike importovane malarije na području Beograda u periodu od 2014. do 2018. godine. Metode: Primenjena je deskriptivna epidemiološka studija. Podaci o broju novoobolelih od importovane malarije po polu, uzrastu i regionu odakle je malarija importovana, za navedeni period, preuzeti su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. U analizi podataka korišćene su proporcije, sirove i uzrasnospecifične stope incidencije. Rezultati: U period 2014-2018. godine, na području Beograda registrovano je 77 novoobolelih od importovane malarije, a prosečna sirova stopa incidencije iznosila je 0,9 na 100.000 stanovnika. Najveći broj obolelih (28) i najveća sirova stopa incidencije (1,7/100.000) importovane malarije zabeležena je u 2017. godini, a najmanji broj obolelih (7) i najmanja sirova stopa incidencije (4,0/100.000) u 2014. i 2018. godini. Muškarci (89,6%) su češće obolevali od importovane malarije nego žene (10,4%). Najveća uzrasno specifična stopa incidencije importovane malarije registrovana je u uzrasnoj grupi od 10 do 19 godina (3,5/100.000). P. vivax (45,4%) i P. falciparum (37,7%) su bili najčešći uzročnici importovane malarije u Beogradu. Oko 88% importovanih slučajeva malarije činile su osobe koje su boravile u endemskim područjima Azije i Afrike. Najveći broj obolelih od importovane malarije navodi migraciju (44,2%) i odlazak zbog posla (39,0%) kao razloge putovanja u endemska područja. Oboljenje se registruje tokom čitave godine, sa pikom obolevanja u mesecu avgustu (19,5%). Zaključak: Neophodno je kontinuirano zdravstveno vaspitanje stanovništva, u cilju edukacije stanovništva o načinu prenošenja malarije i neophodnosti primene mera prevencije tokom boravka u zemljama gde se endemski održava malarija.