KRETANJE OBOLEVANJA OD DIJABETES MELITUSA TIP 1 KOD DEČAKA I DEVOJČICA UZRASTA 0-14 GODINA U BEOGRADU U PERIODU OD 1992. DO 2017. GODINE: JOINPOINT REGRESIONA ANALIZA - Nikolić, Aleksandra; Majcan, Marta; Grujičić, Sandra (Zdravstvena zaštita, 2020)
Uvod/Cilj: Dijabetes melitus tip 1 (DM1) je jedna od najčešćih hroničnih bolesti kod dece i adolescenata, a stope incidencije na svetskom nivou su u porastu. Cilj ovog rada je bio da ispita kretanje obolevanja od DM1 kod dečaka i devojčica uzrasta 0-14 godina na teritoriji Beograda za period 1992-2017. godine. Metode: Podaci o broju novoobolelih od DM1, uzrasta 0-14 godina, za period 1992-2017. godine, za područje Beograda, dobijeni su iz bolnica u kojima je postavljena dijagnoza DM1, Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ i Univerzitetske dečje klinike, kao i iz registra za dijabetes. Podaci o broju stanovnika uzrasta 0-14 godina za Beograd su dobijeni iz Republičkog zavoda za statistiku. Na osnovu dobijenih podataka izračunate su sirove, standardizovane i uzrasno specifične stope incidencije DM1. Rezultati: U Beogradu je, u periodu 1992-2017. godina, prosečna standardizovana stopa incidencije (na 100.000) DM1 bila 13,9 za dečake, a 12,3 za devojčice, uzrasta 0-14 godina. Kod oba pola raste uzrasno specifična stopa incidencije DM1 sa godinama starosti i najviša je u uzrastu 10-14 godina. U posmatranom periodu od 26 godina došlo je do značajnog prosečnog godišnjeg porasta standardizovane stope incidencije DM1 za +3,3% kod dečaka, a kod devojčica za +3,1%. Kod dečaka značajan prosečan godišnji porast uzrasno specifične stope incidencije DM1 je bio u uzrastu od 5 do 9 godina (+5,1%), a kod devojčica u uzrasnoj grupi 0-4 godine (+12,9%). Zaključak: Potrebno je dalje praćenje kretanja obolevanja od DM1 dece uzrasta 0-14 godina u cilju identifikovanja faktora rizika koji doprinose nastanku ovog oboljenja i preduzimanja adekvatnih preventivnih mera i dobre organizacije zdravstvene zaštite.