STRATEGIJA PAMETNIH SPECIJALIZACIJA I MOGUĆNOSTI ZA NJIHOVU PRIMENU U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE REPUBLIKE SRBIJE - Ćurčić, Marijana (Zdravstvena zaštita, 2020)
Cilj ovog rada je da prikaže koncept pametnih specijalizacija prema Strategiji istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije (engl. Research and innovation strategies for smart specialisation, RIS3 ili skraćeno S3), Zajedničkog istraživačkog centra Evropske unije, kao mogućnosti za njihovu implementaciju u zdravstvenu zaštitu Republike Srbije na bazi iskustava zemalja iz okruženja, kao i u okviru određenih oblasti. Potrebno je da privredna društva, visokoobrazovne ustanove, individualni inventori i inovatori uoče potencijal za primenu ovog koncepta u zdravstveni sistem Republike Srbije, da utvrde u kojoj meri zdravstvo spada u prioritetne oblasti, zatim da uspostave regionalnu saradnju sa zemljama iz okruženja zbog sličnosti, i postanu konkurentni inovacijama na evropskom tržištu.