Parcijalna stabilnost rešenja višeatributnog odlučivanja za intervalno zadate težine kriterijuma ‒ problem nelinearnog programiranja - Đukić, Radomir R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: U radu je prikazan projektovani postupak za rešavanje klase zadataka nelinearnog programiranja (NLP) sa nelinearnom i diferencijabilnom funkcijom cilja, linearnim prirodnim ograničenjima i normirajućim uslovom za promenljive (argumente). Postupak je primenjen za određivanje parcijalne stabilnosti rešenja problema višeatributnog odlučivanja (VAO).Metodi: Osnov postupka predstavlja definisanje čvorova parova argumenata i njihovih parametara za dopustive višedimenzionalne tačke. Parametri se imlementiraju u gradijentni metod, metod povoljnih pravaca i metod linijskog traženja. U razvoju  postupka korišćeni su osnovi metoda TOPSIS za VAO sa intervalno zadatim težinama kriterijuma, prvenstveno zbog nelinearnosti referentne funkcje.Rezultati: Razrađen je postupak određivanja ekstremnih i drugih dopustivih rešenja referentne funkcije (rubna i osnovna rešenja) i svih vrhova konveksnog skupa definisanosti funkcije. Time je formiran potpuni  grafik funkcije, na osnovu kojeg se mogu odrediti zahtevana rešenja iz dopustivog skupa. Razvijen je postupak određivanja skupa rešenja za definisanje hiperravani razdvajanja skupa vrednosti funkcije. Na taj način se, kao specifičan slučaj, definiše i skup rešenja parcijalne stabilnosti varijante kao rešenja VAO. Za otklanjanje degeneracije postupka (zaklinjavanje i oscilovanje rešenja) predložene su adekvatne procedure.Zaključak: Najznačajniji doprinos  ovog  rada jeste definisanje čvorova argumenata i njihovih parametara kojima se osigurava normirajući uslov u svakom čvoru i za svaku dopustivu tačku, nenegativnost promenljivih i nezavisnost promena argumenata u čvorovima, u granicama aktivnih ograničenja. Takođe, razvijen je originalan postupak za određivanje grafika funkcije i predstavljen odgovarajući realan numerički primer.
Keywords: težine kriterijuma; čvorovi parova argumenata; gradijentni metod; metod povoljnih pravaca; sistem osnovnih rešenja; višeatributno odlučivanje; parcijalna stabilnost rešenja