Šta je moglo da se dogodi nakon prvog talasa širenja COVID-19 u Italiji: iskustva iz pandemije gripa 1918. godine - Fabiano, Nikola; Radenović, Stojan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Poređenje španskog gripa 1918. godine sa pandemijom COVID-19 moglo bi donekle razjasniti razvoj današnje pandemije.Metode: U radu je korišćena matematička metoda koja je primenjena za opis širenja COVID-19, a ovog puta prema gripu koji je vladao 1918. godine.Rezultati: Upoređeni su dobijeni rezultati na osnovu kojih su izvedeni zaključci o mogućim prognozama za sledeće talase COVID-19.Zaključci: U budućnosti bi trebalo očekivati nove talase pandemije COVID-19.
Keywords: grip 1918. godine; korona virus; COVID-19; diferencijalna jednačina; uklapanje podataka