Izdvajanje kobalta iz primarnih i sekundarnih materijala - pregled - Stopić, Srećko; Fridrih, Bernd (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Kobalt je strategijski metal u industrijskoj primeni. Njegovo izdvajanje iz oksidnih ruda, zvanih lateriti, i sulfidnih ruda, kao i sekundarnih materijala tretiranjem kiselinom i precipitacijom najčešće je korišćen metod koji obezbeđuje različite produkte kao što su kobalt hidroksid, kobalt oksid imetalni kobalt.Metode: Hidrometalurški procesi, kao što su rastvaranje pri atmosferskom i visokom pritisku, neutralizacija, precipitacija i redukcija vodonikom korišćeni su za izdvajanje kobalta iz ruda i sekundarnih materijala. Pirometalurški procesi, kao što su prženje i autogeno topljenje sulfidnih ruda, kombinovani su sa solvent ekstrakcijom i elektrolizom za dobijanje katodnog kobalta.Rezultati: Prahovi nikal-kobalt hidroksida dobijeni su iz ruda korišćenjem sumporne kiseline pri visokom pritisku u autoklavu i precipitacijom sa magnezijum oksidom. Nikal i kobalt razdvajani su korišćenjem solvent ekstrakcije. Finalni rastvor sa kobaltom korišćen je u procesu elektrolize za dobijanje kobalta.  Kobalt i njegova jedinjenja kao što su kobalt karbonat i kobalt hidroksid dobijaju se iz sekundarnih sirovina pomoću hidrometalurških operacija.Zaključak: Hidrometalurški i pirometalurški procesi većinom su primenjeni za izdvajanje kobalta iz primarnih ruda (oksidna i sulfidna jedinjenja) i sekundarnih materijala (cementirani karbidi volframa, polikristalne dijamantske pločice i otpadni katodni materijali iz litijum- jonskih baterija).
Keywords: kobalt; hidrometalurgija; kobalt hidroksid; prah; recikliranje