Bezbednosni aspekti cloud computing okruženja u mogućim vojnim primenama - Samčović, Andreja (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Evolucija cloud computing-a tokom poslednjih nekoliko godina potencijalno predstavlja jedan od najvećih napredaka u istoriji računarstva i telekomunikacija. Iako su prednosti usvajanja koncepta cloud computing-a brojne, postoje i neke značajne prepreke, od kojih je najbitnije pitanje bezbednosti. U ovom radu objašnjava se koncept cloud computing-a; daje se osvrt na tehnološke pokretače cloud computing-a; opisuju se modeli isporuke cloud servisa. Navedeni su postojeći modeli oblaka, kao i neka iskustva u stranim armijama. Osim toga, posebno  je razmotrena bezbednost-kao-servis zbog svog značaja u vojnim primenama.
Keywords: Telecommunications||; ||; evolution||; Computing||; clouds||