Nove formule podešavanja PI regulatora za industrijske procese sa integralnim dejstvom - Šekara, Tomislav B.; Mataušek, Miroslav R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Definisanjem pravila tangente na Nikvistovoj krivoj u kritičnoj tački nedavno je razvijen novi model Gm(s), sa četiri mjerljiva parametra kritično pojačanje, kritična frekvencija, amplituda kritičnih oscilacija i transportno kašnjenje. Ovaj model je adekvatan reprezentant dinamičkih karakteristika široke klase procesa Gp(s). U ovom radu, korišćenjem tehnike vremenskog i amplitudskog skaliranja modela Gm(s), razvijene su nove formule podešavanja PI regulatora za široku klasu industrijskih procesa sa integralnim dejstvom.
Keywords: Process control systems||; ||; Constrained optimization||; Process identification||; Tuning||; PI controller||