Dinamički odziv planetarnog prenosnika na sprežnu parametarsku pobudu - Batinić, Vojislav Jovan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Unutrašnje dinamičke sile i pomeranja po predviđenim stepenima slobode u planetarnim prenosnicima posledica su, prvenstveno, promen-ljivih elastičnih deformacija zubaca u sprezi, vibracija delova prenosnika i odstupanja geometrije ozubljenja usled habanja zubaca i grešaka izrade. U radu se razmatra uticaj vremenski promenljive sprežne krutosti na moguća pomeranja i sile u kontaktima zubaca. Ove funkcije su korišćene kao nelinearni koeficijenti krutosti u sistemu jednačina za ekvivalentni zupčani prenosnik pri utvrđivanju prirode pomeranja i unutrašnjih dinamičkih sila. Rezultati numeričke analize sistema jednačina kojima je opisano dinamičko ponašanje su vremenski - promenljive funkcije pomeranja tačaka sistema i dinamičkih sila u spregama zubaca centralni zupčanik/satelit i satelit/venčanik.