Karakterizacija nikal-grafit zaptivnih prevlaka u sistemu sa veznom prevlakom nikal-aluminijum - Mrdak, Mihailo Rade (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U ovom istraživanju prikazane su mehaničke i strukturne  karakteristike  Ni - grafit zaptivki i efekat njihove primene na delovima kompresora niskog i visokog pritiska turbomlaznog motora TV2-117A. Prevlake su deponovane (APS) atmosferski plazma sprej postupkom. Izvršena je supstitucija  zaptivnog materijala na radnim prstenovima kompresora ,usmeravajućim aparatima i prednjem telu kompresora turbomlaznog motora TV2-117A , da bi se obezbedio maksimalan protok vazduha temperature od 100-125˚C kroz kompresor pod pritiskom od 7 bara.Meke zaptivke su formirane kao dvojni sistemi koji se sastoje od donjeg veznog sloja na bazi  NiAl prevlake i gornjih zaptivnih prevlaka na bazi slojeva Ni - 25% grafita i Ni - 15%grafita. Mikrostrukture slojeva su procenjene na svetlosnom mikroskopu.Morfolofija čestica praha Ni - grafita i morfologija loma prevlake je ispitana na ( SEM ) skening elektronskom mikroskopu.Mikrostrukturna analiza deponovanih slojevima je urađena u skladu sa standardom Pratt-Whitney.Procena mehaničkih karakteristika prevlaka je urađena ispitivanjem mikrotvrdoće veznih slojeva metodom HV0.3 i makrotvrdoće zaptivnih slojeva metodom HR15y.Čvrstoće spoja dvojnih sistema prevlaka su ispitane metodom kidanja na zatezanje.Efekat zaptivanja delova kompresora je ispitan u sklopu motora TV2-117A. Ključne reči:(APS)Atmosferski plazma sprej ,zaptivke,mikrostruktura,interfejs, mikrotvrdoća,makrotvrdoća,čvrstoća spoja.
Keywords: Seals||; ||; nickel||; Ni||; layers||; graphite||; Engines||; Compressors||; Coatings||; Bonding||