Razvoj nacionalne logistike u podršci Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije ‒ dugoročne perspektive - Beriša, Hatidža A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Uvod/svrha: Ratno vazduhoplovstvo realizuje svoje zadatke u vazdušnom prostoru, pa mora da koristi specijalnu opremu i naoružanje, što ga čini izrazito tehničkim delom ovog vida u kojem logistika ima važno mesto. Nacionalna logistika pruža podršku Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije, pored ostalog, kroz različite grane i delove industrije. To čini, prevashodno, kroz namensku industriju – delom industrije koji se bavi proizvodnjom i prometom naoružanja i vojne opreme. Metode: U radu se koristi metoda analize, kojom su ispitivane tendencije razvoja savremenih vazduhoplovnih sredstava i namenskih industrija u svetu, kao i metoda sinteze, kojom se sagledava stanje nacionalne logistike danas i mogućnosti podrške Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije kroz njene osnovne izvore. Rezultati: Sagledani su osnovni izvori i moguće perspektive daljeg razvoja nacionalne logistike, sa težištem na modernizaciji VUbS-a (uvođenje novih letelica i druge opreme, obuka ljudstva, kao i poboljšanje životnog standarda pripradnika Vojske), te razvoju i saradnji  na zajedničkim projektima sa inostranim partnerima. Zaključak: Potrebno je u značajnoj meri težiti stvaranju uslova za dugoročnu perspektivu razvoja nacionalne logistike u podršci Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije.
Keywords: Air Force||; ||vazduhoplovstvo; Serbian Armed Forces||; ||Vojska Srbije; logistics||; ||logistika; armaments||; ||naoružanje; military equipment||; ||vojna oprema; situation and prospects||; ||stanje i prespektive