Taloženje silicijum-dioksida u hidrometalurškim procesima - Stopić, Srećko R.; Friedrich, Bernd G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Uvod/svrha: Rastvaranje obojenih metala iz oksidnih ruda, kao što su lateriti, boksiti sa visokim sadržajem silicijuma i eudialit, korišćenjem kiselina povezano je sa stvaranjem gela od silicijum-dioksida. Metode: Sličnost sa ponašanjem silicijum-dioksida u hidrometalurškim procesima, kao što su rastvaranje pri atmosferskom i visokom pritisku, taloženje, neutralizacija i filtriranje, od velikog je značaja za izvlačenje metala iz rastvora. Rezultati: Izbegavanje formiranja gela omogućeno je korišćenjem rastvaranja velikim koncentracijama kiselina („suvo rastvaranje”) i apsorpcijom ugljen-dioksida od olivina pri visokom pritisku u autoklavu. Zaključak: Priprema finog praha silicijum-dioksida iz olivina u vodenom rastvoru postignuto je na 175°C i 120 bara za 4 sata u autoklavu korišćenjem dodataka kao što su natrijum-bikarbonat i oksalna kiselina.
Keywords: silicon||; ||silicijum; hydrometallurgy||; ||hidrometalurgija; gel||; ||gel; silica||; ||silicijum-dioksid