Analiza i sinteza silueta frontalnih i bočnih meta za gađanje pomoću grafova - Khaikov, Vadim L. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
U radu su predstavljeni analitički okvir i smernice za sintezu frontalnih i bočnih meta za gađanje sa stanovišta grafa kao matematičkog objekta. Krajnji rezultat ove studije su tri modela grafa koji na različite načine opisuju razmatrane mete za gađanje. Prvi model grafa karakteriše strukturu veza između čvorova pomoću neusmerenog grafa.  Pokazao je da složenost silueta dovodi do povećanja puta u grafu i porasta složenosti njegove unutrašnje strukture. Drugi model grafa omogućava analizu povezanosti čvorova grafa, pri čemu se koristi bipartitni graf koji opisuje obe grupe razmatranih meta ‒ i frontalne i bočne. Drugi model je pokazao indiferentnost prema tipovima korišćenih geometrijskih figura. Treći model grafa razvijen je za analizu zajedničkih stranica susednih geometrijskih figura pomoću bipartitnog grafa. I on je indiferentan prema tipovima korišćenih geometrijskih figura, ali uzima u obzir dužinu zajedničkih stranica. Treći model na isti način opisuje grupe frontalnih i bočnih meta za gađanje. Pomoću ovih modela moguće je projektovati osnovne geometrijske figure i sintetizovati nove mete. Predstavljena je celokupna grupa bočnih meta za gađanje koja se sastoji od pet silueta i njihovih osnovnih geomerijskih figura.
Keywords: shooting target||; ||meta za gađanje; geometric primitive||; ||osnovna geometrijska figura; graph||; ||graf; adjacency matrix||; ||matrica povezanosti; Mathcad||; ||Mathcad