Rastvaranje elemenata retkih zemalja iz ruda koje sadrže fluorokarbonatni mineral (treći deo) - Stopić, Srećko R.; Friedrich, Bernd G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Rastvaranje elemenata retkih zemalja iz bastnezitne rude (rude  koja sadrži fluorokarbonatni mineral) proučavano je posle reduktivnog topljenja ugljenikom na 1600°C. Strategija u dva koraka: 1. redukcija ugljenikom, i 2. rastvaranje pomoću sumporne kiseline primenjeno je na atmosferskom pritisku sa ciljem da se poveća ekstrakcija elemenata retkih zemalja iz šljake koja sadrži elemente retkih zemalja.
Keywords: rare earth elements||; ||elementi retkih zemalja; smelting||; ||topljenje; leaching||; ||luženje; acid||; ||kiselina