Pražnjenje u nanosekundama pri atmosferskom pritisku od neuniformne elektrode (vrh) prema ravnoj elektrodi - Kozhevnikov, Vasily Y.; Kozyrev, Andrey V.; Kokovin, Aleksandr O.; Igumnov, Vladislav S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
U radu se razmatraju rezultati numeričke simulacije brzog pražnjenja pri atmosferskom pritisku u visoko nehomogenoj konfiguraciji diode tipa vrh‒ravan napunjene smešom azota i kiseonika. Simulacija se zasniva na savremenom hidrodinamičkom modelu pražnjenja plazme, koji takođe uzima u obzir fotojonizaciju gasa. Pokazano je da se, u odsustvu fotojonizujućeg pražnjenja, on razvija slično kao i kod fotojonizacije, sa izuzetkom napona inverzne polarizacije. Teorijski rezultati su konzistentni sa postojećim eksperimentalnim podacima za prostornu strukturu pražnjenja i za karakteristike pražnjenja napona/struje.
Keywords: plasma||; ||plazma; numerical simulation||; ||numerička simulacija; atmospheric discharges||; ||atmosferska pražnjenja