Teorija modelovanja i nivo složenosti modela - Vogal, Lukas; Pecina, Miroslav (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
U članku se razmatraju detalji i složenost modela, s ciljem da se utvrdi koje su objektivne opcije pri određivanju njihovog optimalnog nivoa. Objašnjavaju se osnovni koncepti modela i modelovanja, a zatim se ispituju koncepti složenosti i nivoa detalja. Jedno od rešenja ovog problema predstavlja zamišljeni model, kao i teorija merenja performansi modela.
Keywords: modeling||; ||modelovanje; simulation||; ||simulacija; level of detail||; ||nivo detalja; complexity||; ||složenost