Izazovi implementacije koncepta fleksibilnog korišćenja vazdušnog prostora u Republici Srbiji - Elenkov, Milan P.; Beriša, Hatidža A.; Barišić, Igor I. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
U radu je analizirana implementacija koncepta fleksibilnog korišćenja vazdušnog prostora u Republici Srbiji, koji se bavi problemima koji se odnose na kapacitet vazdušnog prostora. Pre Drugog svetskog rata kapacitet vazdušnog prostora i avio-saobraćaj koji se odvijao u njemu nije ozbiljnije razmatran u Evropi, zbog činjenice da je broj letova u tom periodu bio relativno mali. Danas se traži da se vazdušni prostor Evrope bolje organizuje, što direktno utiče i na organizaciju i strategiju razvoja vazdušnog prostora svih zemalja u Evropi, pa i Republike Srbije (kao potpisnika i člana međunarodnih organizacija koje se bave upravljanjem saobraćaja i organizacijom vazdušnog prostora). Koncept fleksibilnog korišćenja vazdušnog prostora treba da dȃ rešenje za taj problem. Njegova implementacija zahteva neka zakonska i organizacijska rešenja, pa je neophodan širi nacionalni konsenzus. Problemi sa kojima su se susreli tvorci koncepta u Evropi i Srbiji i rešenja koja su doneta predmet su ovog rada. Sadržaj rada izložen je kroz nekoliko pitanja: dat je osvrt na problem kapaciteta vazdušnog prostora i povećanje koje se očekuje u narednom periodu; prikazana je podela vazdušnog prostora u svetu i kod nas; opisan je način na koji se vrši planiranje, prijava i najava letova, kao i sam koncept fleksibilnog korišćenja vazdušnog prostora i problemi koji se javljaju pri primeni koncepta u Srbiji.
Keywords: concept||; ||koncept; airspace||; ||vazdušni prostor; Republic of Serbia||; ||Republika Srbija; European Union||; ||Evropska unija; international organizations||; ||međunarodne organizacije; air transport||; ||avio-saobraćaj